NEAR Balkans Hub predstavlja jedan od prvih regionalnih Hubova unutar NEAR ekosistema (jedan od vodećih blockchain sistema). Ova inicijativa rezultat je saradnje Borderless Tech Association i NEAR Foundation kako bi se promovisao i ubrzao razvoj web3/blockchain open source ekosistema. Takođe, NEAR Balkans Hub je jedan od mnogih projekata u planu lansiranja od strane Borderless Tech Association.

 

Uzbuđeni smo što dovodimo jedan od najistaknutijih i najbrže rastućih web3 ekosistema na Balkan, sa ciljem ubrzanja rasta cijelog web 3 ekosistema.

Luka Sučić, Borderless Tech Association Partner

NEAR je decentralizovana razvojna platforma izgrađena povrh NEAR protokola, koji je brzi, javni, jednostavan za razvoj, proof-of-stake blockchain. Kombinujući jednostavnu, sigurnu i skalabilnu tehnologiju sa vrhunskom sharding arhitekturom, certifikatom karbonske neutralnosti i intuitivnim korisničkim iskustvom, NEAR je najinovativnija i najefikasnija blockchain platforma, dostupna svima.

NEAR u brojevima:

  • 100,000 transakcija/sekundi (tps), transakcijski fee-jevi 10,000x manji nego na Ethereumu,
  • 800 miliona USD u funding inicijativama,
  • 400 projekata finansirano globalno do sada sa 8 milliona USD.

Uz Bosnu i Hercegovinu, Hub će pokriti i sljedeće države: Bugarsku, Hrvatsku, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Sloveniju.

Fokus NEAR Balkans Huba će biti u 3 područja:

  • Podstaknuti i olakšati inovacije i pomoći u razvoju projekata unutar NEAR ekosistema. To će se raditi kroz partnerstvo s timovima, kompanijama i organizacijama širom Balkana. NEAR Balkans će pomogati kompanijama u regiji da razviju projekte na NEAR-u ili ih prebace s drugih blockchain-ova i lako se prijave za brze grantove i druge vrste finansiranja. Neke od prvih saradnji u regiji uključuju kompanije kao što su Electrocoin i CircuitMess,
  • Obrazovanje tržišta i upoznavanje s potencijalom za razvoj Web3 projekata na Balkanu s lokalnim i globalnim potencijalom. To će se postići kroz niz meetup-a, radionica, hackathona, univerzitetskih partnerstava, službenih certifikata za programere i poslovne profesionalce, te medijske saradnje i konferencije,
  • Akcelerator koji je u planu za lansiranje kroz idućih godinu dana.

 


Ida Pandur,

General Manager
NEAR Balkans

“Cilj nam je omogućiti najbolje obrazovanje i mogućnosti za kompanije i pojedince zainteresovane za web3 kroz snažnu lokalnu podršku širom naše Balkan regije koja je puna kreativnih, tehničkih i poslovnih talenata. Radujemo se formiranju jakih partnerstava s timovima, kompanijama i univerzitetima i guranju cijele priče naprijed zajedno. Pozivamo sve kompanije, edu-ustanove, developere i timove zainteresovane za saradnju da nam se slobodno jave”

Za više informacija slobodno posjetite  https://nearbalkans.org i pridružite se zajednici na Discordu

 

Autor:

Vladimir Ćorda