Izbor tehnoloških kompanija sa najbržim rastom u Srednjoj Evropi provodi se već osamnaest godina u organizaciji svjetski priznate kompanije Deloitte. U kategoriji Zvijezda u usponu Deloitte uvrštava „mlade“ kompanije s potencijalom rasta koje posluju kraće od četiri godine, što je minimalni prag za ulazak u glavnu kategoriju.

Na ovogodišnjem 21. izdanju takmičenja učestvovalo je više od 300 kompanija iz 18 zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Estonija, Hrvatska, tzv. Kosovo, Litvanija, Latvija, Mađarska, Moldavija, Poljska, Rumunija, Sjeverna Makedonija, Slovačka, Slovenija i Srbija. Jedina plasirana kompanija iz Bosne i Hercegovine našla se na 22. mjestu sa zabilježenim rastom od 131%, a to je GotSolution sa svojim brendom JSGuru, koji razvija visokokvalitetna softverska rješenja.

JSGuru je tokom 4 godine uspješnog poslovanja otvorio kancelarije u Banjoj Luci i Novom Sadu sa ukupno više od 60 zaposlenih. Ostvario je saradnju sa više od 20 klijenata u 12 država, a na nekim projektima aktivno radi već nekoliko godina u nizu. Novosti i dešavanja u kompaniji moguće je pratiti na njihovoj zvaničnoj Facebook stranici i profilu na Instagramu.

Ovogodišnja prosječna stopa rasta prijavljenih kompanija znatno je viša u odnosu na proteklu godinu, što ukazuje na ekspanziju IT industrije, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Zbog toga je opravdano očekivanje da će se sadašnje ‘zvijezde u usponu’ uskoro pronaći i na Deloitte-ovoj listi Top 20 najbrže rastućih tehnoloških kompanija Srednje Evrope.

 

Autor:

Vladimir Ćorda