Zdravo Max.
Za one koji te ne znaju,možemo reći da si ti jedan od najaktivnijih ljudi kako u bugarskom, tako i u balkanskom startap ekosistemu. Pored cjelokupnog doprinosa razvoju ekosistema Bugarske, ti si inicirao i implementirao brojne regionalne inicijative kao što su Traction camp, Entrepreneur in Residence program itd.

Sada si zajedno sa još pet partnera krenuo u novi poduhvat, Vitosha Venture Partners. Možeš li nam reći više detalja o ovome?

Sa zadovoljstvom. Vitosha Venture Partners je potpuno novi fond sa sjedištem u Bugarskoj, sa kojim planiramo da investiramo u 130 startapa u narednih nekoliko godina. To je nova verzija prvih fondova koje smo imali u Bugarskoj, Eleven i Launchub. Ovim fondom, kao i Eleven i Launchub, bićemo posvećeni startapima u ranoj fazi razvoja u cijelom regionu, ali ćemo više pažnje posvetiti povezivanju sa tržištima i investitorima u Zapadnoj Evropi i USA.

Planirate da investirate između 15.000 i 1.000.000 evra. Ovo je poprilično veliki raspon. Koju veličinu investicije mogu očekivati startapi u početnoj fazi, a koju u naprednoj fazi razvoja?

Mi smo usredsređeni na aktivnosti za dve vrste investicija. Prvi dio je kroz akceleratorski program koji ćemo lansirati uskoro, gdje ćemo ponuditi vrhunski program i investicije od 15.000 do 50.000 evra. Drugi dio je u stilu VC fondova, odnosno investiranje u seed fazi i u rast startapa u iznosu od 50.000 do 1.000.000, često sa suinvestitorom ali ne i obavezno.

Šta startapi mogu očekivati od vas? Da li nudite samo investiciju ili donosite ekspertizu i kontakte koje oni mogu koristiti? I šta to vaš akceleratorski program donosi?

Akceleratorski program je trenutno u završnoj fazi dizajniranja, i više će imati oblik platforme. Biće to kombinacija online učenja, mentorskih sesija, jedan fleksibilan investicijski program, manje rigidan i prilagođen pristup aplikacijskim okvirima, trajanju serije, strukturi i završnim okvirima. Ne mogu mnogo da govorim još uvijek, ali biće to velika inovacija u poređenju sa prethodnima i nekim drugim trenutnim programima, a učesnicima ćemo pružiti mnoge vrijednosti.
Gledajte na to kao kombinaciju veoma dobrog akceleratorskog programa,
EIR-a i Traction Camp-a i još mnogo više 🙂

Da li ćete se fokusirati na neku određenu vertikalu ili ćete više biti generalni tip fonda?

Mi smo veoma aktivni u praćenju generalne strategije investiranja. S obzirom da se radi o šest partnera koji dolaze iz Amerike i Evrope, i da svaki od nas ima uspješne kompanije, kao i prethodno iskustvo sa investicijama, očigledno je da pojedine vertikale razumijemo bolje od drugih, ali sa ovim fondom želimo ulagati i u one koje ne razumijemo toliko, želimo dati priliku manje razvijenim i novim temama.

Šta sve očekujete od startapa koji apliciraju, šta treba da imaju razvijeno ili završeno prilikom apliciranja? Na primjer, da li startapi u ranoj fazi razvoja  treba da imaju MVP, validaciju, prihode…?

Za akceleracijsku platformu, gledaćemo osnivače više od svega drugoga. Šta su radili ranije, da li imaju preporuke od nekoga, koliko je velika i koliko osnovana njihova ideja, koliko su velike njihove ambicije, koliko je mali njihov ego, i možda najvažnije koliko su otvoreni i spremni da uče.
Za investicije u startape u razvojnoj fazi, sve će biti orijentisano na trakciju, projekcije, skalabilnost proizvoda i biznisa, i kako naši kontakti mogu doprinjeti daljem razvoju. MVP je potreban za većinu VC ulaganja, ali za akceleratorski program to je samo jedna od stvari koja vam može donijeti prednost, svakako ne jedina i ne obavezna.

Kako stoji na vašem sajtu, ulažete u startape u ranoj fazi i u fazi rasta koji imaju sjedište u Bugarskoj ili neku poveznicu sa Bugarskom. Šta to znači za regionalne startape? Da li će, na primjer, startapi iz BiH biti u mogućnosti da apliciraju za investiciju? I ukoliko da, koji su to uslovi koje moraju da ispune?

Ovo je sjajno pitanje. Naše obaveza, prema onome što od nas žele naši partneri u fondu, ali i prema našim uvjerenjima koje imamo, jeste da kroz izgradnju i ekspanziju poslovnih prilika razvijamo i jačamo Bugarsku. Znači da sve investicije koje radimo moraju imati neke veze sa Bugarskom. To može biti pravno registrovano lice, ili može biti poslovna jedinica, ili dio lokalnog tima. Mi želimo da uključimo i susjedne zemlje što više možemo. Za osnivače iz drugih zemalja Balkana, to bi moglo značiti da trebaju dio vremena provesti u Bugarskoj (na primjer da bi se pridružili akceleratorskom programu) ili otvoriti kancelariju u Bugarskoj i zaposliti nekog da obavlja poslove lokalno, ili koristiti Bugarsku kao bazu za EU tržište sa registrovanim pravnim entitetom, adresom i računom. Bugarska će biti uvijek dio svake investicije koju napravimo, ali poprilično je fleksibilno kako strani timovi mogu uzeti učešće u programu.

 

Autor:

Vladimir Ćorda