Pod sloganom BUDI I TI STARTER realizovali smo i deseti po redu STARTER program koji je okupio četiri tima.

STARTER #10 su obilježile ideje iz različitih oblasti, od ekonomije, usluga konsaltinga, proizvodnje namještaja i dekoracija, do kompletnog projektovanja i opremanja enterijera.

Ono što je nama jako bitno i što nas motiviše da nastavimo sa programom je činjenica da su svi učesnici otišli zadovoljni, da su usvojili nova znanja i načine razmišljanja koji će im svakako pomoći u realizaciji njihove ideje.

Neki timovi su se već povezali i počeli da razmatraju opcije međusobne saradnje.

Takođe, veoma smo zadovoljni što smo do sada, kroz deset realizovanih programa sarađivali sa 47 timova, i radili na razradi 47 poslovnih ideje, a još veće je zadovoljstvo što danas vidimo da su pojedini timovi postali aktivni učesnici startap zajednice, da i dalje vrijedno rade na svojim idejama, a pojedini su svoje ideje uspjeli komercijalizovati.

Cjelokupna ideja STARTER programa je da pojedincima i timovima, koji su u početnoj fazi razvoja ideje, kroz praktičan rad pomognemo da poslovnu ideju uobliče, formulišu poslovni model i isplaniraju prve korake u procesu testiranja da li je ideja ostvariva na tržištu.

Orijentisani smo na praktičan rad tako da sa učesnicima tokom programa aktivno radimo na kreiranju poslovnog modela za njihovu ideju, definišemo devet ključnih elemenata njihovog budućeg biznisa, i pomažemo im da identifikuju ključne kupce i kreiraju prijedlog vrijednosti za njih. Na kraju im dajemo osnovne smjernice kako da testiraju svoju ideju na tržištu.

Ono što je novo iz Start centra je to da planiramo da proširimo svoje djelovanje. Kroz komunikaciju sa učesnicima startup ekosistema u BiH, osjetili smo potrebu da organizujemo program i u drugim gradovima, a prvi među njima će biti Sarajevo.

Sledeći STARTER #11 zakazujemo za 19.09.2020 u Banjaluci, a uskoro ćemo vam saopštiti i termin za Sarajevski STARTER.

Kao i prethodne godine, program STARTER je podržala kompanija PROINTER ITSS, kao generalni sponzor. Pored kompanije PROINTER ITSS realizaciju desetog STARTER programa podržali su Virtuo, Smart Office Coworking i Manja.

 

Autor:

Božana Ćorda